Docu over Nederlander die in VS vastzit, mag uitgezonden, ‘Singhs leven in gevaar’

De documentaireserie over Jaitsen Singh (78), de Nederlander die al 39 jaar gevangen zit in het buitenland, mag op tv worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald in een kort geding. Singh had dat aangespannen tegen omroep BNNVARA, om te voorkomen dat de serie uitgezonden zou worden. Singh werd in 1986 in de Verenigde Staten veroordeeld voor het laten vermoorden van zijn vrouw en stiefdochter. Hij kreeg in totaal 56 jaar gevangenisstraf en zit sindsdien vast. Betrokkenheid bij de moorden heeft hij altijd ontkend. In de tv-serie Een Amerikaanse Nachtmerrie van productiebedrijf Submarine gaat het onder meer over mogelijke gerechtelijke dwalingen bij de zaak, die de lange celstraf in een ander licht zouden plaatsen. Maar er wordt ook uitgebreid gesproken over vermeend seksueel misbruik door Singh en beschuldigingen van drugshandel, onderwerpen die tot voor kort nog niet in de openbaarheid waren gekomen en waarvoor hij ook nooit is aangeklaagd. Singh is bang dat hij hierdoor in problemen komt bij medegedetineerden. Het valt niet uit te sluiten dat die beschuldigingen voor Singh “een gevaarlijke situatie” opleveren, oordeelt de Amsterdamse rechter. Maar hij ziet er geen reden in om verspreiding van de documentaire tegen te houden omdat hij kon weten dat het ter sprake zou komen in de serie. Wel oordeelt de rechter dat BNNVARA in eventuele promotiefilmpjes niet de nadruk mag leggen “op de aspecten seksueel misbruik en mogelijke betrokkenheid bij drugshandel”, omdat in zulke korte video’s de ruimte ontbreekt voor de nodige “nuance en context” over die beschuldigingen. Singhs advocaat Rachel Imamkhan overweegt de uitspraak aan te vechten. Zij zegt tegen de NOS dat de beschuldigingen van seksueel misbruik en drugshandel van tafel zijn geveegd en nooit tot een aanklacht hebben geleid. Bovendien had Submarine volgens haar de indruk gewekt dat het Singh wilde helpen, en was er geen enkele indicatie dat uitgebreid op de valse beschuldigingen zou worden ingegaan. Imamkhan voegt eraan toe dat de beslissing Singhs leven in gevaar brengt. De Amerikaanse advocaat en de familie van Singh hebben meegewerkt aan de documentaire, maar voelen zich volgens Imamkhan “nu ook belazerd”. De serie staat gepland om vanaf 29 mei op tv uitgezonden te worden. Familieleden in Nederland ijveren er al jaren voor dat Singh vrijkomt of de rest van zijn straf in Nederland mag uitzitten, omdat zijn gezondheid slecht is. Minister Weerwind (Rechtsbescherming) schreef vorig jaar aan de Tweede Kamer dat er een goede kans was dat hij in de VS gratie zou krijgen, maar dat is tot op heden niet gebeurd.

  • informationsspiegel

    Related Posts

    Meer immigranten naar Nederland, vooral door oorlog Oekraïne
    • June 30, 2024

    Het afgelopen jaar zijn er meer migranten naar Nederland gekomen dan in 2021. In totaal kwamen er in 2022 zo’n 403.000 mensen naar Nederland, tegenover 298.000 het jaar ervoor. Daarmee…

    Weiterlesen
    OM zet hoger beroep tegen Richard de Mos gedeeltelijk door
    • June 29, 2024

    Het Openbaar Ministerie zet het hoger beroep tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zes medeverdachten door, maar dan wel in afgeslankte vorm. Het beroep betreft enkel de verdenkingen…

    Weiterlesen

    Nicht verpassen

    Protest gegen die AfD in Riesa: Mit gutem Gefühl nach Hause

    • 4 views
    Protest gegen die AfD in Riesa: Mit gutem Gefühl nach Hause

    CDU-Vorstandsklausur in Hamburg: Nicht die Seele verkaufen

    • 4 views
    CDU-Vorstandsklausur in Hamburg: Nicht die Seele verkaufen

    SPD beschließt Wahlprogramm: Glaube, Hoffnung, Zuversicht

    • 4 views
    SPD beschließt Wahlprogramm: Glaube, Hoffnung, Zuversicht

    Memoiren von Barbra Streisand: The way she is

    • 4 views
    Memoiren von Barbra Streisand: The way she is

    Der Hausbesuch: Der sesshafte Nomade

    • 4 views
    Der Hausbesuch: Der sesshafte Nomade

    Finanzbildung in der Schule: Mit „Planspiel Börse“ ist es nicht getan

    • 2 views
    Finanzbildung in der Schule: Mit „Planspiel Börse“ ist es nicht getan