Ramadan weer begonnen: ‘We focussen niet alleen op vasten’

Voor de meeste moslims is de ramadan begonnen. In deze vastenmaand wordt tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, gedronken of gerookt. Ook andere vormen van genot zijn verboden. Zo worden lichaam en geest gereinigd, geloven zij. Maar het draait deze maand niet alleen om het vasten, op veel plekken in het land staat de maand ook in het teken van de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Op het Moskeeplein in Utrecht staat de hele vastenmaand een grote halve maan. Het gouden beeld licht op als de zon onder is en het vasten verbroken mag worden. Hoe laat dat is, verschilt per dag. Vanavond gaat hij precies om 19.05 uur aan. Als de zon onder is, komen islamitische families samen om het vasten te verbreken met de iftar-maaltijd. In de naastgelegen Kanaalstraat is het traditiegetrouw de hele maand een stuk drukker, weet de voorzitter van de winkeliersvereniging Yasin Ugur. “Mensen komen nog snel even de laatste boodschappen doen én er zijn ook veel die samen hun vasten verbreken in de restaurants in de wijk”, vertelt hij aan RTV Utrecht. De ramadan is voor moslims een periode van opoffering en bezinning en van samenkomst, aldus Ugur. “Voor veel klanten en ondernemers is dit naast de decembermaand en kerstperiode een belangrijke tijd”, zegt hij. “Een tijd om samen te komen, samen te eten en stil te staan bij wat ons samenbindt. Deze symbolische maan fleurt het plein op en geeft zo extra licht aan deze periode.” Tijdens de ramadan wordt er voor een periode van 29 tot 30 dagen gevast. Volgens cardioloog Mostapha El Amrani kunnen moslims de eerste week van het vasten als moeilijkst ervaren, vanwege de ontgifting die dan in het lichaam plaatsvindt. Na deze week is het lichaam gewend aan de schaarste en verbrandt het meer vet dan normaal, vertelt hij aan AT5 en NH Nieuws. Cardioloog Mostapha El Amrani legt uit wat het vasten met je lichaam doet: Omdat er dit jaar geen sprake meer is van beperkingen als gevolg van de coronamaatregelen, kunnen mensen weer ouderwets samenkomen na zonsondergang om een maaltijd te nuttigen. Dat gebeurt dan ook bij de Turks Islamitisch Culturele Stichting in Den Haag. “De vorige keer waren we uiterst voorzichtig en werden nog pakketten uitgedeeld”, vertelt voorzitter Tahsin Çetinkaya aan de lokale omroep Den Haag FM. “Wat dit jaar mooi maakt, is dat we de iftar weer gezamenlijk aan tafel kunnen eten.” Bij de islamitische stichting staat de ramadan dit jaar ook in het teken van de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, die begin dit jaar aan ruim 50.000 mensen het leven kostten. “Aan het eind van de ramadan gaan wij naar Turkije om daar mensen te helpen”, zegt Çetinkaya. “We schatten dat we 100 tot 150 mensen kunnen helpen met het betalen van de huur. En we zorgen voor een aantal dagen eten tijdens de ramadan.” De hulpactie wordt bekostigd met geld dat mensen bij de stichting kunnen doneren. “We krijgen geen cent van wat er is ingezameld.”

  • informationsspiegel

    Related Posts

    A2-tunnel in Maastricht enige tijd dicht door autobrand
    • June 28, 2024

    De Koning Willem-Alexandertunnel in de A2 in Maastricht is enige tijd afgesloten geweest na een autobrand in de bovenste buis. Die was daardoor zo’n twee uur gestremd. Het voertuig vloog…

    Weiterlesen
    Eisinga’s Planetarium in Franeker blijft uniek, maar archief ‘ontmaskert’ leermeester
    • June 27, 2024

    Het is en blijft uniek, het planetarium dat de Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga zelfstandig bouwde in zijn eigen woning in Franeker. Maar in tegenstelling tot wat altijd werd…

    Weiterlesen

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Nicht verpassen

    Anschlag in Magdeburg: Der Täter hat sein Ziel erreicht: Angst verbreiten

    • 6 views
    Anschlag in Magdeburg: Der Täter hat sein Ziel erreicht: Angst verbreiten

    Landesverband gegründet – schon wieder: Ein BSW ist Hamburg nicht genug

    • 6 views
    Landesverband gegründet – schon wieder: Ein BSW ist Hamburg nicht genug

    Bankkarten für Geflüchtete: Bezahlkarte – rassistisch oder smart?

    • 6 views
    Bankkarten für Geflüchtete: Bezahlkarte – rassistisch oder smart?

    Bundestagswahl 2025: Parteien sichern sich fairen Wahlkampf zu

    • 5 views
    Bundestagswahl 2025: Parteien sichern sich fairen Wahlkampf zu

    Gedenken an die Opfer von Magdeburg: Drei schreckliche Minuten

    • 5 views
    Gedenken an die Opfer von Magdeburg: Drei schreckliche Minuten

    Spielfilm über Sigmund Freud: Glaube, Liebe und Terror

    • 6 views
    Spielfilm über Sigmund Freud: Glaube, Liebe und Terror