Waarom zo laat naar code rood? ‘Pas om 07.00 uur duidelijk hoe erg het werd’

Van een code geel met zware windstoten explodeerde storm Poly vannacht naar de zwaarste zomerstorm ooit gemeten. Het KNMI gaf vannacht code oranje, en pas vanochtend code rood af. Om 07.52 uur, midden in de spits, verscheen de melding op Twitter en bij persbureau ANP. Ook volgens het KNMI zelf was dat ongebruikelijk laat, maar daar waren goede redenen voor. Rob Sluijter, programmamanager Early Warning Centre bij het KNMI, legt uit hoe er gedurende de nacht steeds meer inzicht kwam in hoe de storm zich ontwikkelde. Er lag een worstcasescenario waarin het systeem zich tot een zeer zware storm boven Nederland zou ontwikkelen, maar die kans leek op dat moment niet zo groot. “Er waren ook modellen waarin er vrij weinig gebeurde.” Een heel team van onder anderen experts op het gebied van weermodellen en en meteorologen nam gisteravond op basis van de verwachtingen het besluit de verwachting op code geel te houden. “In de loop van de nacht komen er dan nieuwe mensen binnen en nieuwe modellen. We zagen dat het steeds erger werd. Dus rond 03.00 uur zijn we naar code oranje opgeschaald. Op dat moment was er nog steeds geen sprake van dat worstcasescenario. De modellen zaten op één lijn.” Dit zijn beelden van de storm: Dat veranderde rond 07.00 uur vanochtend, toen bleek dat het systeem zich rap ontwikkelde tot een zeer zware storm. “Op dat moment hadden we nog een uur voordat dat zou gebeuren. Toen hebben we besloten om code rood af te geven. Normaal zijn we daar zuinig mee, maar gezien de verwachte gevolgen is daar wel voor gekozen.” Normaliter wordt code rood pas afgekondigd na overleg met een aantal andere partijen, zoals Rijkswaterstaat. Daar was nu geen tijd voor. “Er is een noodremprocedure voor dit soort gevallen. Dit was zo’n explosief systeempje dat het niet anders kon.” Sluijter wijst erop dat het KNMI gisteravond wel heeft gewaarschuwd dat de mogelijkheid er was dat er opgeschaald zou moeten worden. “En dat bleek dus inderdaad nodig.” Vanuit commerciële weerbedrijven klinkt er kritiek, onder meer in het AD. Het KNMI zou veel te laat code rood hebben afgegeven. Sluijter is het daar niet mee eens. “Wij geven pas code rood af als we er echt zeker van zijn dat het weer een grote impact gaat hebben. Als we code rood uitgeven als de storm er nog niet eens is, loop je het risico dat het enorm meevalt. Dus we hebben echt gewacht tot we heel veel wind boven de Noordzee zagen en uit de weermodellen bleek dat dit een heel zware storm zou kunnen worden. Toen bleef er nog maar 1 à 2 uur over voordat de storm Nederland bereikte. Dat was een vrij korte tijd.”

  • informationsspiegel

    Related Posts

    Meer immigranten naar Nederland, vooral door oorlog Oekraïne
    • June 30, 2024

    Het afgelopen jaar zijn er meer migranten naar Nederland gekomen dan in 2021. In totaal kwamen er in 2022 zo’n 403.000 mensen naar Nederland, tegenover 298.000 het jaar ervoor. Daarmee…

    Weiterlesen
    OM zet hoger beroep tegen Richard de Mos gedeeltelijk door
    • June 29, 2024

    Het Openbaar Ministerie zet het hoger beroep tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zes medeverdachten door, maar dan wel in afgeslankte vorm. Het beroep betreft enkel de verdenkingen…

    Weiterlesen

    Nicht verpassen

    Brände in den USA: Das Feuer, die Asche und die Schuldfrage

    • 1 views
    Brände in den USA: Das Feuer, die Asche und die Schuldfrage

    Protest gegen AfD-Parteitag: Hart im Widerstand

    • 2 views
    Protest gegen AfD-Parteitag: Hart im Widerstand

    Krieg in der Ukraine: Durchhalten in einem Trümmerhaufen

    • 2 views
    Krieg in der Ukraine: Durchhalten in einem Trümmerhaufen

    Film mit KI-generiertem Putin: Best-of der bösen Taten

    • 1 views
    Film mit KI-generiertem Putin: Best-of der bösen Taten

    Gamification der Arbeit: Ein Wolfsbaby als Belohnung

    • 2 views
    Gamification der Arbeit: Ein Wolfsbaby als Belohnung

    Georgette Dee über Freiheit und Liebe: „Ich könnte den ganzen Planeten ficken“

    • 1 views
    Georgette Dee über Freiheit und Liebe: „Ich könnte den ganzen Planeten ficken“